A+ R A-

Медико-диагностични лаборатории

klinc labor

Клинична лаборатория

Отделение „Клинична лаборатория” е оборудвано с модерна апаратура на фирми, известни в областта на клинично – лабораторния анализ - HYCEL, TECHNICON, bioMerieux. Неотдавна заработи и нов биохимичен анализатор - COBAS INTEGRA 400+, осигуряващ по- високо качество и прецизност на изследванията.

Съвременната апаратура и висококвалифицираният екип са гаранция за точността на анализите и пълната безопасност за пациента.

 

В лабораторията се извършва пълна гама хематологични и биохимични изследвания както следват:

Хематологични

Биохимични

Туморни маркери

Серология

Антитела срещу sCov.2

Хемостатиологични

Завеждащ отделение: д-р Юлиана Байкова Фиковска (Нач. лаборатория)

Екип: Милена Ванкова (ст. мед. лаборант)

Телефони за контакти: (+359) 2 9158 550, (+359) 2 91 58 315

Работно време: 24 часа

Местоположение: I и ІІ – ри етаж блок Б

mikrobiologia

Микробиологична лаборатория

Микробиологичната лаборатория при ІІ МБАЛ – София, ЕОД осигурява своевременна, високо специализирана, качествена и икономически ефективна диагностика на заболявания, причинени от бактерии, гъбички и вируси, и предоставя необходимата информация за етиологичната диагноза на инфекциите с различна локализация и за антимикробната чувствителност на изолираните причинители.

Лабораторната база е модерна, разполага със съвременна диагностична апаратура. – автоматизирана система за микробиологична диагностика, ELISA – Reader за имунологична диагностика и PCR апарати за молекулярно-генетична диагностика.

Микробиологичната лаборатория извършва следните микробиологични изследвания:

  1. Изследване на материали от дихателни пътища, уро-генитална система, стомашно-чревен тракт, ликвори, хемокултури, рани, пунктати и др. за откриване на най-честите причинители на инфекции, включително на взискателни бактерии като хламидии, микоплазми, хемофилус, нейсерии и т.н.  Използват се класически методи за изолиране и доказване на бактериите чрез посявка, култивиране, микроскопиране и др., както и автоматизирани методи за идентификация и определяне на антибиотична  чувствителност.
  2. Имунологични (серологични) изследвания за доказване на антигени и антитела към бактерии и вируси, като тифо-паратифни инфекции, луес, легионелен антиген в урина, H.pylori, C.difficilae, EBV (биочип технология), CMV, Rota/Adeno virus, RSV, грипни вируси и хепатитни вируси.
  3. Изследване за туберкулоза – чрез класически методи за изолиране и доказване на бактериите чрез посявка, култивиране, микроскопиране, както и генетични методи за доказване на M.tuberculosis complex и чувствителност към рифампицин.
  4. Молекулярно-генетични методи за доказване на вирусно натоварване за HCV, HBV и SARS-Cov-2, и генотипиране.

В Микробиологичната лаборатория се извършват микробиологични изследвания на материали от лежащо болни пациенти в клиничните звена на болницата и от амбулаторни пациенти с направления от личния лекар или на свободен прием.

Лабораторията участва в Система за външна и вътрешна оценка на качество на диагностичната дейност, за което се сертифицира два пъти годишно. ЦЛМ участва и се сертифицира ежегодно по линия на международна оценка за качество – UK/NEQAS for Microbiology.

Началник на лабораторията по микробиология: Д-р Добринка Иванова, дм

Работно време Микробиологична лаборатория:
понеделник-петък - 08:00 -15:00 ч.
тел: 02 9158 557, 02 9158 539

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Контакти

Втора Многопрофилна
Болница за Активно
лечение – София ЕАД бул. "Хр. Ботев" 120
София 1202 тел./факс (+359) 2  931 40 24
централа: (+359) 2 91 58 500
email: 
www.vtorambal.com

Уникален идентификатор: 2201211033

 

Карта