A+ R A-

Готовност на общественото здравеопазване в контекста на епидемичната ситуация от Ебола вирусна инфекция в Уганда

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 21

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка с писмо от д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването с №16-00-82/ 21.10.2022г., Ви уведомявам, че до 17 октомври 2022г. са съобщени около 60 потвърдени случая на Ебола вирусна инфекция (ЕВИ) в Уганда, включително над 20 смъртни случая. Заболяването е локализирано главно в пет района (Mubende, Kyegegwa, Kassanda, Kagadi и Bunyangabu) и правителството на Уганда е предприело мерки за справяне със ситуацията.

Според оценката за риск на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, вероятността граждани на Европейския съюз/Европейското икономическо пространство, живеещи или пътуващи в засегнатите райони на Уганда, да бъдат изложени на вируса е много ниска, ако се придържат към съответни предпазни мерки: избягване на директен контакт със симптоматични пациенти или техни телесни течности, както и с тези на починали пациенти; избягване на консумация на месо от диви животни и контакт с диви животни (живи или мъртви); консумация на добре измити и обелени плодове и зеленчуци; редовно измиване на ръцете със сапун и вода или дезинфекция с подходящ биоцид и придържане към безопасни сексуални практики.

Прочети още...

ТЕКУЩА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПУСКАНЕТО В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА Е-ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ ОТ 01.08.2022 г.

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 62

 

1. Действия по Е-ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ на пациентите и подаване на информация към НЗИС.
От 01.08.2022 г. са в експлоатация и задължително трябва да се използват следните услуги в Националната здравно-информационна система (НЗИС):
- Работа само с електронно направление за хоспитализация за издадените от 01.08.2022 г. Издадените преди 01.08.2022 г. могат да са на хартия, но също се подава информация в НЗИС за тях!
- Подаване на информация за предхоспитализационен преглед (ПХП).
- Хоспитализация с номер на ПХП, с която се блокира Е-Направлението за хоспитализация и стартира История на заболяването.
- Изписване на пациента.
В БИС Global Hospital е налична контрола, посредством нов идентификатор за състоянието на хоспитализацията по НЗИС в модул Отделение, чрез който можете да проследявате дали коректно са изпълнени всички стъпки по Е-Хоспитализацията:

Прочети още...

ИНСТРУКЦИЯ ЗА РАБОТА С БИС Global Hospital С ПОДАВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ НЗИС ОТ 01.08.2022 г.

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 186

 

1. ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ.
Във връзка с влизането в експлоатация на Националната здравно-информационна система (НЗИС) в Лечебните заведения за болнична помощ от 01.08.2022 г., ви уведомяваме, че на 28.07.2022 г. (до края на работния ден), ще ви бъде качена нова версия, с която се обезпечават тези процеси.
За да можете да работите с нея трябва да сте обезпечили с електронни подписи и да са инсталирани на съответните компютри:
1. Лекарите в спешните и приемни кабинети.
2. Техническите секретари или медицински сестри в отделенията.
3. Лекари в отделенията.

Informacia_NZIS_2022.pdf

Instrukcia_DKB.pdf

Instrukcia_Transferi.pdf

Instrukcia_Hospitalizacia_Speshnost.pdf

Instrukcia_Izpisvane.pdf

Прочети още...

Съобщение на Пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 50

 

ДО

ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДИРЕКТОРИ/УПРАВИТЕЛИ

НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОФИЯ-ГРАД

ДО

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ С ВРЕМЕННИ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ

ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ КОВИД-19

НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОФИЯ-ГРАД

ДО

Д-Р ГЕОРГИ ГЕЛЕВ

ДИРЕКТОР НА ЦСМП-СОФИЯ

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Относно: Съобщение на Пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка с получено съобщение в Столична РЗИ от Пресцентъра на Министерство на здравеопазването Ви уведомявам, че Министерство на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:

-Имунокомпрометирани;

-Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

-Пациенти на хронична диализа;

-Пациенти с онкохематологични заболявания;

-Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

-Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

-Възрастни хора на и над 65 г.

Прочети още...

Допълнителна информация и указания относно надзора и контрола на заболяването маймунска вариола.

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 54

 

 ДО

РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

ДО

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОФИЯ – ГРАД

ДО

Д-Р ГЕОРГИ ГЕЛЕВ

ДИРЕКТОР НА ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

ГР. СОФИЯ 

Относно: Допълнителна информация и указания относно надзора и контрола на заболяването маймунска вариола.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

В допълнение към Наше писмо с Изх. № 03-730\1/26.05.2022 г., Ви предоставям актуализирана информация и указания относно надзора и контрола на заболяването маймунска вариола.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, към 25 май 2022 г. 118 потвърдени случая на маймунска вариола са съобщени от 12 държави-членки на ЕС/ЕИП (Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Словения, Швеция и Нидерландия). Повечето случаи са сред млади мъже, самоопределящи се като мъже, които правят секс с мъже (МСМ). Клиничното протичане на заболяването в повечето случаи е леко, с преобладаващи случаи с кожни лезии по половите органи и в перианалната област, което предполага че заразяването се осъществява по време на близък телесен контакт по време на секс.

Към същата дата, общият брой на заболелите със съмнение за маймунска вариола в държави, които не са ендемични, са 219, като държави извън ЕС/ЕИП, които са докладвали случаи са Аржентина, Австралия, Канада, Израел, Великобритания, САЩ, Швейцария, ОАЕ и Мароко.

Епидемични взривове от маймунска вариола продължават да се докладват в ендемичните за заболяването държави в Западна и Централна Африка:

- към 17 февруари 2022 г. Камерун съобщава 3 потвърдени и 25 съмнителни случая, вкл. два смъртни случая;

- на 14 март 2022 г. Централноафриканската република съобщава 6 потвърдени случаи, вкл. два смъртни случая;

- към 17 април 2022 г. Демократична република Конго съобщава 1 152 съмнителни случаи, вкл. 55 смъртни случая. За същия период на 2021 г. са съобщени 138 съмнителни случая и 14 смъртни случая;

- към 30 април 2022 г. Нигерия съобщава 15 потвърдени и 31 съмнителни случая.

Маймунската вариола е най-разпространената в момента ортопоксвирусна зооноза при хората след ерадикацията на вариола в света. В ендемичните райони вирусът на заболяването вероятно се поддържа в природата чрез циркулация сред редица бозайници, включително катерици, плъхове, мишки, сънливци и примати със случайно разпространение при хората, като заразяването се осъществява чрез ухапване или директен контакт с кръв, месо, телесни течности или кожни/мукозни лезии на заразено животно.

Маймунската вариола не се разпространява лесно между хората. Заразяването се осъществява чрез дихателни капчици при директен и продължителен близък контакт (лице в лице), чрез директен контакт с телесни течности на заразен човек, контакт на лигавица или кожа с нарушена цялост с отворени обривни лезии или със замърсени с вирус предмети, като спално бельо или дрехи. Половото предаване на маймунска вариола е описано, но рядко в литературата. Предположен е полов път на предаване при взрив от заболяването в Нигерия през 2017 г. Инфекция на сексуални партньори, както жени, така и мъже, е докладвана по-рано за Vaccinia virus, друг вирус от рода Orthopoxvirus, след ваксинация срещу едра шарка.

Заболяването обикновено започва с треска, миалгия, умора и главоболие. До три дни от появата на първите симптоми се появява макулопапулозен обрив, който се разпространява центробежно от мястото на първична инфекция към другите части на тялото. При дисеминиран обрив се засягат дланите и стъпалата. Обривните единици прогресират, обикновено в рамките на 12 дни, едновременно от макули до папули, везикули, пустули, които завяхват и се образуват крусти. Възможно е да възникне вторична бактериална инфекция след разчестване на обрива, поради сърбеж. Може да има и лезии по устната или очната лигавица (енантема). При много пациенти, преди и по време на обрива, се наблюдава лимфаденопатия. Трябва да се отбележи, че клиничните прояви при случаи, свързани с пътуване, обикновено са леки, понякога с много малко обривни единици. Началото на обрива се счита за начало на инфекциозния период. Въпреки това се смята, че лицата с първоначалните клинични прояви също са заразни. Заболяването обикновено протича между две и четири седмици.

Прочети още...

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДОГОВОР № РД-НС-01-4-13 от 29 април 2022 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г.

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 104

 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДОГОВОР № РД-НС-01-4-13 от 29 април 2022 г.

за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. (обн., ДВ, бр. 7 от 2020 г.; попр., бр. 16 от 2020 г.; изм. и доп., бр. 18, 36, 40, 77 и 101 от 2020 г.; изм., бр. 105 от 2020 г.; изм. и доп., бр. 4 и 7 от 2021 г.; доп., бр. 17 от 2021 г.; изм. и доп., бр. 27 от 2021 г.; попр., бр. 37 от 2021 г.; изм. и доп., бр. 76 и 93 от 2021 г. и бр. 8 от 2022 г.)

Днес, 29.04.2022 г., между Националната здравноосигурителна каса, от една страна, и Българския лекарски съюз, от друга страна, на основание чл. 53, ал. 3 и чл. 55, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) във връзка със Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. (ЗБНЗОК за 2022 г.) (ДВ, бр. 18 от 2022 г.), Наредба № 42 от 2004 г. за въвеждане на класификационни статистически системи за кодиране на болестите и проблемите, свързани със здравето, и на медицинските процедури и Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ДВ, бр. 39 и 82 от 2021 г.) се сключи този Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. за следното:

Dogovor_05_22.docx

 

 

Приложение № 1а към чл. 1, ал. 1 Кодираща система на медицинските процедури

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 105

Съдържание:
ГЛАВА 1 .............................................................................................................................................
Процедури на нервната система (блокове 1–86)
ГЛАВА 2 ......................................................................................................................................................
Процедури на ендокринната система (блокове 110–129)
ГЛАВА 3 .............................................................................................................................................
Процедури на окото и придатъците му (блокове 160–256)
ГЛАВА 4 .............................................................................................................................................
Процедури на ухото и мастоидния израстък (блокове 300–333)
ГЛАВА 5 .............................................................................................................................................
Процедури на нос, уста и фаринкс (блокове 370–422)
ГЛАВА 6 ......................................................................................................................................................
Дентални услуги (блокове 450–490)
ГЛАВА 7 .............................................................................................................................................

Прочети още...

Писмо от директора на СРЗИ изх. № 08-156/1/24.11.2021 г., относно информация от СЗО във връзка с правилата за кодиране на умиранията по причини и отражението и в статистическата практика и приложена инструкция за попълване на медицинската част на съобщени

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 127

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

В Столична РЗИ постъпи писмо от г-н Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт в изпълнение на своите функции, регламентирани от Закона за статистиката и в съответствие с Националната статистическа програма приемана ежегодно с решение на Министерски съвет, събира, обработва и разпространява статистическите данни в областта на умиранията по причини. Ежегодно данните за умиранията се предоставят на Европейската комисия в изпълнение на задълженията на страната ни по Регламент (ЕО) № 1338/2008 и регламент (ЕО) № 328/2011 на комисията по отношение на статистическите данни за причините за смъртни случаи. Данните от изследването „Умирания по причини и смъртност по причини“ регулярно се продоставят и на Световната здравна организация (СЗО) при стриктно спазване на указаните срокове и форми.

В съответствие с европейското законодателство и при спазване на изискванията на СЗО за разработване на статистическите таблици за умирания по причини се използва кодираната първоначална (основна) причина за смъртта.

 

При последната процедура по предоставяне на данни през 2021г., СЗО официално ни информира за някои съществени промени в правилата за кодиране на умиранията по причини, а именно:

-СЗО преустановява използването на кодове I46.0 Спиране на сърцето с успешно възстановяване на сърдечната дейност и I46.9 Спиране на сърцето неуточнено, като основна причина за смъртта. Подробна информация е публикуване на интернет страницата на СЗО: https://icd.who.int/icd10updateplatform/PropD .aspx?prop=2185.

SRZI_LZ-OPL-n.docx

WF_broshoure_Instructions_death_certificate_1.3_.pdf

 

 

Доклад от проведен анализ във връзка с осигуряването на пълен обхват и качествена информация за изследването „Умирания по причини и смъртност по причини“

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 116

 

Резюме
Статистиката на умиранията по причини е широко използвана като основен източник на информация за международни сравнения на здравното състояние на населението, както и за национални анализи. В последните месеци, ситуацията в страната и в международен аспект безспорно доказа необходимостта от навременни и качествени статистически данни за умиранията по причини с оглед вземането на информирани управленски решения.
Националният статистически институт в изпълнение на своите функции, регламентирани от Закона за статистиката и в съответствие с Националната статистическа програма (НСП), приемана ежегодно с решение на Министерски съвет, събира, обработва и разпространява статистическите данни в областта на статистиката на умиранията по причини. Ежегодно данните се предоставят на Европейската Комисия в изпълнение на задълженията на страната ни по Регламент (ЕО) № 1338/2008 и Регламент (ЕС) № 328/2011 на Комисията по отношение на статистическите данни за причините за смъртни случаи.
Качеството на информацията за умиранията по причини и смъртността по причини основно се определя от:
 информацията, попълнена от лекаря, установил смъртта;
 прилагането на правилата за избор и кодиране на основната /начална/ причина на смъртта от лекари в РЗИ, в съответствие с изискванията за приложение на МКБ – Х;
 стриктното спазване на всички валидиращи правила при производството на статистическата информация.
Настоящият доклад представя нормативно регламентираното движение на първичните документи, източник на информация, идентифицираните от експертите в НСИ проблеми в процеса по събиране и обработка на данните и предложения за преодоляването им с оглед осигуряване на качествена и навременна информация.
Трябва да се има предвид, че изпълнението на ангажиментите на страната ни както към Европейската комисия, така и към международните и националните потребители на информация в тази област на статистиката, изисква активни съвместни действия и комуникация между НСИ, органите на статистиката (РЗИ) и Министерство на здравеопазването.

kum__1275.pdf

Vh__1275_ot_19.11.21.pdf

 

Мониторинг на бактериалната резистентност за 2018 година

 • Категория: Вътрешно болнични
 • Посещения: 805

 

ІІ МБАЛ - СОФИЯ АД

ЛАБОРАТОРИЯ ПО МИКРОБИОЛОГИЯ

МОНИТОРИНГ НА БАКТЕРИАЛНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ

ПРЕЗ 2018г.

През 2018г. в болницата са преминали общо 10225 болни, получилите антибиотици са 4019 т.е. 39,3%. Изследвани са 2233 (21,8%).

През 2018г. са установени 705 микроорганизма. Делът на грам-положителните бактерии е 17,5 % от изолатите; 47,6 % са грам-отрицателните бактерии, 21,9% на M.tuberculosis, 9,4% на микотичните причнители, 2,4% H.pilory, 0,6% на урогениталните микоплазми и 0,6% C.difficilae.

През 2018г. най-честите причинители са E.coli – 184 (26,1 %), следвани от C.albicans – 61 (8,6 %), S.aureus – 40 (5,7 %), K.pneumoniae – 35 (5 %), S.pyogenes - 25 (3,5 %), P.aeruginosa – 21 (3,0 %), H.influenzae – 16 (2,2 %), M.catarrhalis – 14 (2,0 %), β–стрептококи група С – 11 (1,6 %), Enterococcus spp.– 10 (1,5 %), Enterobacter spp. – 10 (1,5 %), Proteus spp. – 10 (1,5 %), S.agalactiae – 10 (1,5 %), Acinetobacter spp. -9 (1,3 %), и т.н. Това разпределение отразява най-честите причинители на заболяванията, които предимно се лекуват в болницата, т.е. инфекции на дихателните пътища (бронхопневмонии и бронхиолити), инфекции на пикочо-половата система и стомашно-чревния тракт. Прочети още...

Контакти

Втора Многопрофилна
Болница за Активно
лечение – София ЕАД бул. "Хр. Ботев" 120
София 1202 тел./факс (+359) 2  931 40 24
централа: (+359) 2 91 58 500
email: secondmbal@abv.bg
www.vtorambal.com

Уникален идентификатор: 2201211033

 

Карта